CHP’li Zeynel Emre’den Bakan Kurum’a ‘Kanal İstanbul ve Tsunami Riski’ ile ilgili soru önergesi

Zeynel Emre’den Kanal İstanbul Tsunami Riski İçin Uyarılar

Zeynel Emre, Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarının ve akademik kurumlarının uzun süredir Marmara Denizi’ni etkileyebilecek tsunami riskine dikkat çekti. Özellikle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin geçmiş tsunamilere ilişkin verilerini hatırlatan Emre, Kanal İstanbul Projesi’nin afet senaryoları açısından ne kadar risk taşıdığını sorguladı.

Emre, 1509, 1894, 1963 ve 1999 yıllarındaki depremler sonrası oluşan tsunamilerin etkilerine vurgu yaparak, Kanal İstanbul’un denizaltı heyelanı senaryolarının en kritik risk olarak tanımlandığını belirtti. Ancak, Kanal İstanbul resmi web sitesinde projenin tsunami riski taşımadığı iddialarına yer verildiğini söyleyen Emre, bu çelişkinin bilimsel temele dayanıp dayanmadığını sorguladı.

Emre’nin Bakanlık’a yönelttiği sorulardan bazıları şunlar:

  • “Marmara Denizi’nde olası bir tsunami durumunda Kanal İstanbul ne ölçüde zarar görebilir? Yeterli bir bilimsel analiz yapıldı mı?”
  • ÇED raporunda yer alan tsunami senaryoları neden göz ardı edilmiştir?
  • Neden, ülkenin önde gelen deprem uzmanları ve akademisyenlerinin uyarılarına rağmen şeffaf bir bilimsel yaklaşım sergilenmemektedir?
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Kanal İstanbul Çalıştayı Raporu’ Bakanlık tarafından dikkate alındı mı?”

Zeynel Emre, “Marmara Denizi’ne yönelik yapılacak herhangi bir müdahalenin bilimsel, şeffaf ve kamu yararını gözeterek ele alınması gerektiğini” vurgulayarak, Kanal İstanbul gibi büyük çaplı projelerde, deprem ve tsunami gibi afet risklerinin dikkate alınarak yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Gazze gıda fiyatları yüzde 500’den fazla arttı

Yardımların ve ürün girişinin engellenmesi nedeniyle Gazze’de temel gıda maddelerinde fiyatların yüzde 527 arttığı kaydedildi.

Kayıp “T” harfleri merak konusu olmuştu: Gerçek ortaya çıktı

Hatay’ın İskenderun ilçesinde aynı cadde üzerinde bulunan 6 tabeladaki “T” harflerinin kayboluşu mesak uyandırmıştı. Tabelalardaki kayıp harfleri sırrı ortaya çıktı.

Bakan Kurum: İstanbul’da 437 az hasarlı bina tespit ettik

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından incelenen 8 bin 367 binadan 437’sinin az hasarlı olduğu tespit edildi.

Kandilli’den İstanbul depremi raporu: “Artçılar 15-20 kilometrelik bir alanda yoğunlaştı”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, İstanbul’da meydana gelen depremin ardından yayımladığı raporda, 445 artçı sarsıntının kaydedildiğini belirtti. Ayrıca raporda, artçıların 15-20 kilometrelik bir alanda yoğunlaştığı vurgulandı.

Ukrayna, fotoğrafları paylaştı: Vatikan’da Trump-Zelenski görüşmesi

Ukrayna ve ABD liderleri, Beyaz Saray’da kameralar önünde tartışmalarının ardından bugün Papa Francis’in cenazesi dolayısıyla ziyaret ettikleri Vatikan’da bir araya geldi.

Naim Erol Özgüner kimdir? İBB Eski Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Naim Erol Özgüner neden gözaltına alındı?

Naim Erol Özgüner gözaltına alındı. Naim Erol Özgüner kimdir? İBB Eski Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Naim Erol Özgüner neden gözaltına alındı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir