Güneş Sistemi’ne Dış Uzaydan Yeni Bir Kuyrukluyıldız Geldi
Son yapılan çalışmalar sonucunda Bilim insanları, Güneş Sistemi’ne dış uzaydan gelen yeni bir cismi keşfettiler. ‘3I/ATLAS’ adı verilen kuyrukluyıldız, şimdiye kadar başka bir yıldız sisteminde bulunmamış bir şekilde Dünya’ya oldukça yaklaştı. Keşif, Şili’deki NASA destekli ‘ATLAS’ teleskobu tarafından yapıldığı bildirildi.
Kuyrukluyıldızın hızı ve izlediği düz yörüngenin, Güneş Sistemi’nden olmadığını gösterdiği belirtildi. Bilim insanları, bu cismin Samanyolu’nun merkezinden geldiğini düşünüyor. Kuyrukluyıldız saniyede 60 kilometre hızla hareket ediyor ve 14 Haziran’da ilk kez gözlemlendi.
Şu anda Dünya’dan yaklaşık 670 milyon kilometre, Güneş’ten ise 416 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor. ‘3I/ATLAS’, yıldızlararası uzaydan gelen üçüncü kuyrukluyıldız olarak kaydedildi. Yapılan yeni gözlemler, ‘3I/ATLAS’in yüzeyinden gaz ve toz saldığına işaret ediyor. Bu durum, kuyrukluyıldızın klasik yapısına sahip olduğunu gösteriyor.
Bilim insanları, cismin 2 Ekim’de Mars’a 30 milyon kilometre kadar yaklaşacağını duyurdu. Cisim, 30 Ekim’de Güneş’e en yakın noktasına ulaşacak ve bu mesafe 210 milyon kilometre olacak. Dünya’ya ise en fazla 270 milyon kilometre kadar yaklaşması bekleniyor. Kuyrukluyıldız, 2026 ortasına kadar gözlemlenebilir olacak.