Türk Su Ürünleri İhracatında Rekor

Türk Su Ürünleri Sektörü İhracatında Rekor Artış!

Türk su ürünleri sektörü, bu yılın ilk yarısında geçen yıla kıyasla %4 artarak 973 milyon 820 bin dolar gelir elde etti.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nden derlenen verilere göre, sektör 2023 yılında 1,7 milyar dolar olan ihracatını 2024 yılında 2 milyar 19 milyon 646 bin dolara yükselterek rekor kırdı.

Türk su ürünleri sektörü, bu yılın ilk yarısında 132 bin 500 ton ürünü 78 farklı ülkeye ihraç etti.

Su ürünleri ihracatı, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %4 artarak 973 milyon 820 bin dolara yükseldi.

Levrekten 302 milyon 962 bin dolar, çipurdan 273 milyon 690 bin dolar ve Türk somonundan 217 milyon 109 bin dolar gelir elde edilerek en fazla ihracat bu ürünlerden sağlandı.

Türk somonunun ihracatı bir önceki yıla göre %17 artarak en hızlı büyüyen ürünlerden biri oldu.

Sektörün en büyük ihracat pazarı ise Rusya oldu, onu İtalya, Hollanda, Yunanistan ve İngiltere takip etti.

Türk su ürünleri sektörü, yıl sonunda 2 milyar doları aşarak yeni bir ihracat rekoru kırmayı hedefliyor.

“2 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var”

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörde ihracatın olumlu bir seyir izlediğini belirtti.

Akdeniz balıklarının dünyanın en lezzetli balıkları olduğunu vurgulayan Kızıltan, Türkiye’nin denizlere olan coğrafi yakınlığını ihracata yönlendirmenin avantajını kullandıklarını söyledi.

İhracat tonajında yaşanan düşüşe rağmen birim fiyatın %20 arttığını belirterek ihracat gelirinin yükseldiğini ifade etti.

Su ürünlerinde dünya çapında fiyat artışı yaşandığını belirten Kızıltan, bunun sebebini rakip ülkelerin üretiminin sabit kalması veya azalmasına bağladı.

Kızıltan, Avrupa’da arzın azalmasıyla Türkiye’nin üretim avantajı elde ettiğini ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklerinin önemine dikkat çekti.

Türk somonunun Karadeniz’deki ihracattaki önemine değinen Kızıltan, bu üründen elde edilen gelirin hızla arttığını belirtti.

Yılın ilk yarısında 32 bin ton Türk somonunun üretildiğini ve bu balığın tamamının yıl sonuna kadar satılacağını öngördüklerini belirtti.

“Karadeniz’deki üreticilerimize yaklaşık 500-600 milyon dolarlık gelir sağlayacak olan Türk somonu ihracatı gelecek yıllarda daha da artabilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Ardahan’da Şap Hastalığına Karşı Aşılama

Ardahan’da ekipler, SAT-1 tip şap hastalığını önlemek için büyükbaş hayvanları aşılıyor.

Kredi ve kredi kartı borcu olanlar dikkat! Yapılandırma fırsatı geldi: Taksitler ne kadar tutuyor?

Borcunu ödeyemeyenler için yeni yapılandırma fırsatı geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından borçlara 48 ay yapılandırma imkanı getirildi. Başvurular 3 ay içerisinde yapılabilecek. Peki başvuruda detaylar neler? 100 bin TL borcu olan bir kişi yapılandırma ile ne kadar ödeyecek? İşte detaylar… 

Borsa İstanbul’un piyasa değeri en yüksek şirketi “ASELSAN” oldu

Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek şirketler arasında zirve yarışı sürerken, ASELSAN yılın ilk yarısında piyasa değerini yüzde 108 artırarak ilk sırada yer aldı.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Bu kez nektarin el yaktı: Tanesi kirazın 5 katı fiyatına!

Emekli ve memur temmuz ayında aldığı düşük zamma isyan ederken zam haberinin ardından akaryakıt ve gıda fiyatı uçuşa geçti. Vatandaşların önceden kilolarca aldığı meyve sebze artık tane işi satılıyor. Nektarinin fiyatını gören ise bir daha bakıyor.