ABD Eğitim Bakanlığı, Harvard’ın fonlarını Trump’ın taleplerine bağladı

Harvard Üniversitesi ve Trump Yönetimi Arasındaki Fon Krizi Derinleşiyor

ABD’nin köklü üniversitelerinden Harvard Üniversitesi ile Trump yönetimi arasındaki finansal anlaşmazlık gittikçe büyüyerek devam ediyor. ABD Eğitim Bakanlığı, üniversiteye gönderdiği bir mektupla, hükümetin taleplerine uyulmadığı takdirde mevcut fonların askıya alınacağını ve gelecekteki fonların dondurulacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı olan Linda McMahon, Harvard Üniversitesi’ne yazdığı mektupta, üniversitenin kampüsteki antisemitizm endişeleri, öğrencilerin ırkını göz önünde bulunduran politikaları ve muhafazakâr öğretim üyelerini azaltırken “akademik mükemmellik” arayışından vazgeçtiğine dair yönetim eleştirilerini ele almasını istedi. McMahon, mektubunda, “Bu mektup, Harvard Üniversitesi’nin artık federal hükümetten fon talep etmemesi gerektiğini çünkü bu taleplerin yerine getirilmeyeceğini bildirmektedir,” ifadelerini kullandı.

Harvard Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada ise, McMahon’un mektubunun üniversiteye “eşi benzeri görülmemiş ve uygun olmayan bir kontrol” uygulayacak taleplerle finansmanı “yasadışı” olarak kesmek için yeni tehditler içerdiği belirtildi. Açıklamada, “Harvard, Amerikalıları daha güvenli hale getiren araştırmaları engellemeye yönelik yasadışı hükümet müdahalelerine karşı direnmeye devam edecek,” ifadeleri yer aldı.

HARVARD VE TRUMP YÖNETİMİ ARASINDAKİ GERİLİM

Trump yönetimi, göreve başladığı tarihten bu yana politikalarında değişikliğe gidilmemesi durumunda bazı üniversitelerin fon kesintileriyle karşı karşıya kalabileceğine dair uyarılarda bulunmuştu. Yönetimin talepleri arasında kampüslerde antisemitizme izin verilmemesi ve belirli azınlık gruplarına yönelik çeşitlilik programlarının kaldırılması yer alıyordu. Trump yönetimi, 11 Nisan’da Harvard Üniversitesine bir mektup göndererek üniversitenin yönetiminde reform yapılmasını talep etmişti. Üniversite ise 14 Nisan’da Trump yönetiminin yönetim, işe alım ve kabul uygulamalarında kapsamlı değişiklikler yapılması taleplerini reddetmişti. Buna karşılık Trump yönetimi, üniversiteye yönelik 2.2 milyar dolarlık fon ile 60 milyon dolarlık sözleşme bedelinin dondurulması kararını almıştı. Harvard Üniversitesi ise geçtiğimiz hafta, hükümetin sağladığı fonların dondurulmasını engellemek için ABD Başkanı Donald Trump yönetimine dava açtığını duyurmuştu.

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, 16 Nisan’da yaptığı açıklamada Harvard Üniversitesi’nin 30 Nisan’a kadar yabancı öğrenci vizesi sahiplerinin yasa dışı ve şiddet içeren faaliyetler hakkında bilgi vermesi gerektiğini, aksi takdirde uluslararası öğrencilerin kabul yetkisinin kaybedebileceğini belirtmişti.

TRUMP’TAN, YAHUDİ ÖĞRENCİLERİ KORUMADA BAŞARISIZLIK SUÇLAMALARI

ABD’de İsrail’in Gazze’ye yönelik Ekim 2023 saldırılarının ardından Filistin’e destek protestoları üniversite kampüslerinde hızla yayılmış, bu protestolara katılan öğrenci ve akademisyenlere şiddet uygulanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump, üniversiteleri Yahudi öğrencileri korumakta başarısız olmakla suçlamıştı.

Related Posts

Yeni Yol Grubu ‘terörsüz Türkiye Komisyonu’ hakkında önerilerini TBMM’ye sundu

Yeni Yol Grup Başkanı Bülent Kaya, “Terörsüz Türkiye” olarak adlandırılan süreçle ilgili TBMM’de kurulması planlanan komisyona ilişkin görüş ve önerilerini TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a bugün ilettiklerini belirtti.

Tekirdağ’da 8 katlı apartmanda yangın paniği

Tekirdağ’da 8 katlı apartmanın çatısında çıkan yangın söndürüldü.

‘Yol vermeme’ kavgası: Otomobilini üzerine sürdüğü motosikletli silecekleri kırdı!

Bursa’da otomobil ve motosiklet sürücüleri arasında çıkan yol verme tartışması kavgaya dönüştü. Otomobil sürücüsü aracını önüne geçen motosiklet sürücüsünün üzerine sürdüğü, onun da otomobilin sileceğini kırdığı anlar cep telefonuyla kaydedildi.

11. Nükleer Santraller Zirvesi: ‘Akkuyu NGS’deki 4 reaktör devreye alınacak’ 


Sputnik Türkiye’nin bu sene de medya partnerliğini yaptığı 11. Nükleer Santraller Zirvesi 1-2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bölgenin en önemli ve büyük nükleer etkinliği olan zirvede, Rusya ile iş birliğinde Akkuyu NGS ile başlayan ‘Türkiye’nin nükleer güç olma’ yolculuğu ve sonraki adımlar da ele alınıyor. 


Tahran’dan kritik uyarı: İsrail’in silahlandırılması, İran’a saldırı hazırlığı anlamına geliyor olabilir

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Vahid Ahmedi, başta ABD olmak üzere bazı Batılı ülkelerin İsrail’e askeri teçhizat sevkiyatını artırdığına dikkat çekti. Ahmedi, İsrail’in silahlandırılmasının İran’a yeni bir saldırı hazırlığı anlamına gelebileceğini belirtti.

Ünlü içecek acilen raflardan kaldırılıyor: Kutularında patlama riski ortaya çıktı

ABD’de ünlü bir içecek markası, aşırı basınç nedeniyle patlama riski taşıyan on binlerce kutu ürünü piyasadan çekme kararı aldı. Raflardan acilen kaldırılan kokteyl, tüm ülkede satılmıştı…