CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, belde ve köylerdeki ziyaretleri kapsamında Yeşilgölcük kasabasında çiftçilerin sorunlarını dinledi. Gürer’e Yeşilgölcük Belediye Başkanı Ramazan Tuncay ve parti yöneticileri eşlik etti. CHP’li Gürer üreticilere “Tarım ve Orman Bakanı ‘çiftçilerimiz çok mutlu’ diyor. Aranızda çiftçilik yapıp da mutlu olan var mı?” diye sordu.
“MAZOTA, ELEKTRİKE, GÜBREYE GÜCÜMÜZ YETMİYOR”
“TARLADA 3 LİRA, MARKETTE 15 LİRA”
“BİR KAMYON PATATESLE BİR CEP TELEFONU ALINABİLİYOR”
“GİRDİ MALİYETLERİ ARTTIKÇA FİYAT DA ARTIYOR”
Üreticilerin 1 yıl önce hangi bölgede hangi ürünün yetiştirileceğini bilmesi, ürünün kaça satacağının önceden planlanması gerektiğini kaydeden Ö.Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımla ilgili bir planlama yok. 1999’da 6 buçuk milyon olan patates üretimi 5 milyon 200 bin tona kadar geriledi. Patates üretiminin fazla olduğu dönemde üretici para kazanamıyor, az olduğunda fiyatlar artıyor. Çiftçi yüzde 342 oranında artan gübre ile nasıl para kazanacak? Girdi maliyetleri arttığı için fiyatlar da artıyor” şeklinde konuştu.
“TARLA İLE RAF ARASI AÇIK”
Tarlada 4 buçuk liradan satılan patatesin aracı komisyonu, nakliye ve diğer giderlerle marketlerde en fazla 7 lira olması gerektiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “4 buçuk liradan satılan patatesin marketlerde 15 -16 lira olması karşısında çiftçinin serzenişi haklı. Burada aracı kazanıyor. bu patateste de soğanda da buğdayda da böyle. Üreticinin soğanı tarlada kalıyor markette fiyatı 10 lira” ifadelerini kullandı.
“PATATESTE VURGUNU ARACILAR VURUYOR”
Mevcut sistemin iki mağdurundan birinin üretici, diğerinin ise tüketici olduğuna dikkat çeken CHP’li Gürer, “Arada vurgunu vuran vuruyor. Patates üreticisi bir kazanıyor,bir kaybediyor,istikrar yok.Olmadı Bir de patates ithalatı yapıyorlar. Bu ülkeye Mısır’dan bile patates getirdiler. Esas olan üreteni korumaktır. Bu ülkenin en büyük sorunu üreteni koruyamamaktır” diye konuştu.
“ÇİFTÇİ NASIL MUTLU OLSUN Kİ?”
Tarımın stratejik bir alan olduğunu anlatan Ömer Fethi Gürer, “Tarım ve Orman Bakanı diyor ki, ‘Bir tane dertli çiftçi yok, herkes mutlu’, ama alanda öyle değil. Ürün maliyetine satan zarar etmediği için mutlu. Tarımda her yıl değişkenlik çiftçiyi yoruyor.Para kazandığını düşündüğünde yeniden ekim yapacağı sırada elde avuçta ne varsa gidince esasında kazanmadığını fark ediyor.Çiftçi kredi ile ayakta duruyor.Yalnız Bankalara çiftçi borcu 300 milyar .BDDK verilerine göre geçmiş durumda. Girdiler ise durmuyor artıyor.Geçen yıl şubatta5 bin 400 lira olan Can gübre, 7 bin 800 liraya, 9 bin 450 lira olan Üre gübre 11 bin 800 liraya, 9 bin 450 lira olan Dap gübre 14-15 bin liraya çıktı. Bu durumda çiftçi zorunlu ekim yapıyor.Başka yapacak işi yok.Kırsalda küçük aile tipi işletmeler sorunlu.Çiftçi kın kanaat geçiniyor”dedi.