Fatih Erçelik: Yatağan’da Üretim Durma Noktasına Geldi

“Yasal düzenleme yapılmazsa enerji arz güvenliği tehlikeye girecek, 2 bin kişi işsiz kalacak” diyen Türk-İş’e bağlı Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, “Santral şu anda yüksek kömür maliyetlerine rağmen başka bölgelerden temin ettiği kömürle yarı kapasite çalışıyor. Kömür sorununa çözüm bulunamazsa üretim tamamen durabilir. Bölge elektriksiz, 2 bin kişi de işsiz kalabilir” açıklamasında bulundu.

Muğla’daki Yatağan Elektrik Üretim A.Ş.’nin yerüstü maden rezervlerinin tükendiğini, yeraltı maden ruhsatının ise iptal edildiğini belirten Türk-İş’e bağlı Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, “Bu durum kömür tedarikinde sıkıntıya yol açarken, elektrik üretim tesisinin kapanma riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu” dedi.

“Üretim tamamen durabilir, 2 bin kişi işsiz kalabilir”

Erçelik konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Yerli kömür kaynaklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasına yönelik yasal bir düzenlemeye ihtiyaç var. Santralin yıllık 5 milyon ton yerli kömür gereksinimi bulunuyor. 3 ünitesiyle tam kapasite çalıştığında 3.3 TWh elektrik üreterek ekonomiye yılda 225 milyon dolarlık katkı sağlıyor. Santral şu anda yüksek kömür maliyetlerine rağmen başka bölgelerden temin ettiği kömürle yarı kapasite çalışıyor. Kömür sorununa çözüm bulunamazsa üretim tamamen durabilir. Bölge elektriksiz, 2 bin kişi de işsiz kalabilir. Bölgede sosyoekonomik bir krizin yaşanmasından da endişe ediyoruz. Sorunun çözümü için yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

“1 milyon konutun elektrik ihtiyacı nasıl karşılanacak?”

Bir milyon konutun elektrik ihtiyacının nasıl karşılanacağı sorununa dikkat çeken Erçelik, “Yerli kömür ile 1 milyon konutun elektrik tüketimini karşılayan ve yeraltı kömür rezervlerine erişimden başka çaresi kalmayan santral yeraltında kömür arama çalışmaları başlattı. Ancak, yer altı arama ruhsatı, açılan dava sonucu iptal oldu. Bölgenin elektriksiz kalması gündeme gelebilir” ifadelerini kullandı.

“Ülke ekonomisine yıllık 225 milyon dolar katkı sağlıyor”

“Enerji, ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından biri. Santral, bir yandan ürettiği enerjiyle ülke ekonomisine yıllık 225 milyon dolarlık katkı sağlarken, diğer yandan da 2 bin kişilik istihdamıyla bölge için ciddi önem arz ediyor. Kapanması halinde işsizliğin artacağı ve büyük ekonomik kayıplar yaşanacağı dikkate alınmalıdır” açıklamasında bulunan Erçelik, gelişen teknolojiler sayesinde doğaya ve çevreye duyarlı yöntemlerle yeraltı rezervlerinin değerlendirilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Related Posts

Merkez Bankası rezervleri 5 haftadır eriyor: İmamoğlu operasyonlarının etkisi sürüyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son verilerine göre uluslararası rezervlerde bir düşüş yaşandı. Yatırımcılar rezervlerin erimesinin süregeldiği bu dönemde ekonomik gelişmeleri dikkatle izliyor.

ABD’de dayanıklı mal siparişleri martta attı

ABD’de dayanıklı mal siparişlerinin tutarı, martta yüzde 9,2 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Hatay’da ticaret modern mimariyle yapılan iş yerleriyle yeniden canlanacak

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da ticari hayatın yeniden canlanması için yürütülen çalışmalar kapsamında, tarihi Uzun Çarşı etrafındaki caddede 426 bağımsız iş yerinin yapımı sürüyor.

ÇAYKUR 2024 yılında 73 milyon lira kar elde etti

Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı bilanço döneminde 73 milyon lira kar elde ettiği bildirildi.

TCMB yayımladı: Türkiye’de yatırım beklentileri azalıyor!

2025 yılı Bahar dönemi Yatırım Eğilimi İstatistikleri açıklandı. Verilere göre işyerlerinin büyüklük gruplarına göre yatırım beklentilerinde düşüş yaşanırken özellikle büyük ölçekli işyerlerinde öngörülen artış zayıfladı.

Hizmet, perakende ticaret ve inşaata güven azaldı

TÜİK, nisan ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerini açıkladı. Buna göre Güven endeksi, hizmet sektöründe yüzde 4,3 azaldı, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,5 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 4,2 azaldı.