İstanbul’daki nükleer görüşmeleri öncesinde İran: ‘Uranyum zenginleştirmeye devam edeceğiz’

İran, Almanya, İngiltere ve Fransa Nükleer Görüşmeleri İstanbul’da Yapacak

İran ile Almanya, İngiltere ve Fransa arasındaki nükleer görüşmelerinin bugün İstanbul’daki İran büyükelçiliğinde yapılması planlanıyor.

Görüşmelerden bir gün önce İran devlet televizyonuna konuşan Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, uranyum zenginleştirme haklarından vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Arakçi, İran’ın nükleer programıyla ilgili endişeleri olabilecek ülkeleri rahatlatmak için her zaman makul bir şekilde ilerletmeye istekli olduğunu ekledi.

Cuma sabahı yapılacak toplantılara katılacağını açıklayan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi de ülkesinin üç ön koşulu olduğunu belirtti.

BBC News Farsça’ya göre bunları, ABD’nin İran’ın güvenini kazanması, müzakereleri askeri harekat gibi gizli gündemler için kullanmaması ve zenginleştirme de dahil olmak üzere Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması kapsamındaki haklarını tanıması olarak sıraladı.

İran, 2015’te imzalanan nükleer anlaşma kapsamında “tetik mekanizması (snapback)” adı verilen maddenin, Avrupa ülkeleri tarafından işletilmesinden endişe duyuyor.

Abbas Arakçi, 21 Temmuz’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği bir mektupta, üç Avrupa ülkesinin tetik mekanizmasını etkinleştirme girişiminin “geçersiz ve gayrimeşru” olduğunu iddia etti.

Fransa, İngiltere ve Almanya, Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi ile birlikte, İran’ı, Ağustos ayı sonuna kadar somut bir adım atılmazsa tetik mekanizmasını etkinleştirecekleri konusunda uyarmıştı.

İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 2015’te imzalanan anlaşma kapsamında tetik mekanizması, İran’ın taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda yaptırımların yeniden yürürlüğe konulmasını sağlıyor.

Buna göre, tetik mekanizması etkinleştirildikten sonra Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, veto etme hakkını kullanamıyor ve yaptırımların geri getirilmesi için karar alabiliyor.

Tetik mekanizması 18 Ekim 2025’te sona eriyor.

Related Posts

Tayland’daki çatışmaların ikinci gününde silahlar susmadı

Tayland ile Kamboçya arasında sınır hattında başlayan çatışmalar ikinci gününde ağır silahlarla genişledi. Tayland, Kamboçya’yı sivil hedefleri vurmakla suçlarken, Kamboçya da Tayland’ın misket bombası kullandığını öne sürdü. En az 15 kişinin öldüğü, 130 binden fazla kişinin tahliye edildiği çatışmalarda taraflar savaş suçlarıyla birbirini suçluyor. Tayland arabuluculuk tekliflerini reddetti.

İran’da rejim değişikliği: 50 bin memur gönüllü oldu

Sürgündeki İranlı muhalif Reza Pehlevi, rejim değişikliği için kurulan dijital platforma 50 binden fazla devlet görevlisinin kaydolduğunu açıkladı.

Ardahan’da 50’den fazla köy karantinaya alındı

Ardahan’da 10 Temmuz’da tespit edilen şap hastalığı nedeniyle merkez ilçeye bağlı 45 köy ve mahallede, Göle ilçesinde 14 köy ve mahallede, Hanak ilçesinde ise 18 köy ve mahallede karantina uygulanıyor. İl genelinde 65 bin büyükbaş hayvana aşı yapıldı.

Kocaeli’de zincirleme kaza: Yaralılar var

TEM Otoyolu Kocaeli geçişinde iki kamyon, iki TIR ve bir hafif ticari aracın karıştığı zincirlemede kazada dört kişi yaralandı.

24 Temmuz’da Türkiye’nin en sıcak yeri oldu

Türkiye’de 24 Temmuz’da en sıcak yer 49,1 derece ile Siirt Kurtalan oldu.

CHP’li Bağcıoğlu’ndan Ayyıldız Karargahı sorusu: Kamu kaynaklarının nerelere harcandığı, hangi önceliklerle hareket edildiği açıklanmalı

CHP’li Bağcıoğlu’ndan Ayyıldız Karargahı sorusu: Kamu kaynaklarının nerelere harcandığı, hangi önceliklerle hareket edildiği açıklanmalı