Kırgızistan’da Yapay Zeka Dönüşümü

Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Adılbek Kasımaliyev, yapay zeka teknolojilerinin devlet kurumlarına sistematik ve geniş çaplı olarak entegre etmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamaya göre, Kasımaliyev, Kazakistan’ın Almatı şehrinde düzenlenen “Endüstriyel Yapay Zeka: Yeni Bir Çağın Teknolojileri” başlıklı 7. Dijital Almatı-2025 Uluslararası Forumu’nda konuştu.

Kasımaliyev, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak ve Kırgızistan’ın küresel teknoloji gündemindeki konumunu güçlendirmek amacıyla yapay zeka teknolojilerini, devlet kurumlarına sistematik ve geniş çaplı olarak entegre etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Dijital dönüşümün Kırgızistan için 10 yıldan fazla bir süredir stratejik bir öncelik olduğuna işaret eden Kasımaliyev, “Yapay zeka bizim ortak önceliğimizdir ve günümüzde küresel teknolojik alanın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Ülkelerimizin sadece potansiyelini kullanması değil, aynı zamanda teknolojik ilerlemenin aktif katılımcısı olması da önemlidir.” şeklinde konuştu.

Kasımaliyev, stratejik kararlar almak ve ileri teknolojileri hayata geçirmek için Yapay Zeka Ulusal Konseyi’ni kurduklarını anımsatarak, Yapay Zeka Ulusal Stratejisi’ni de yakında kabul edeceklerini kaydetti.

“Küresel bir dijital merkez olma şansımız var”

Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üye ülkelerinin dijital dönüşümünün başarılı olması için dijital becerilerin geliştirilmesi, startupların ve inovasyonların desteklenmesi ile siber güvenlik gibi alanlara odaklanılması gerektiğine değinen Kasımaliyev, “Küresel bir dijital merkez olma şansımız var. Bu bağlamda, bölgesel projeleri yönetmek ve stratejileri koordine etmek üzere Ortak Koordinasyon Kurulu’nun (OKK) oluşturulmasını öneriyorum. Kırgızistan, böyle bir yapıyı oluşturmak için pilot proje başlatmaya hazırdır.” ifadelerini kullandı.

Kırgızistan’ın yer aldığı bölgenin dijital inovasyon ve sürdürülebilir kalkınmanın merkezi haline getirilebileceğini vurgulayan Kasımaliyev, “Bilgi, kaynak ve en iyi uygulamaların paylaşılacağı bölgesel yapay zeka merkezinin oluşturulması, vatandaşların verilerinin korunmasını sağlamak için yapay zekayı düzenleyen bölgesel standartların geliştirilmesi ve teknoloji engellerini ortadan kaldırmak için bölgesel veri merkezleri aracılığıyla bilgi işlem gücüne erişim sağlanması gerektiğini öneriyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Kasımaliyev, ülkede ulusal mevzuata dayanarak hukuki ve mali konularda vatandaşlara danışmanlık yapmaya başlayan yapay zeka robotu “Akılay”ın hayata geçirildiğini belirterek, yapay zeka kullanarak su kaynakları ve sorunları üzerine bir çalışma başlattıklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (02 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 39,8460 liradan alınan dolar, 39,8480 liradan satılıyor. 47,1190 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,1210 lira olarak belirlendi. Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (01 Temmuz 2025) Dün doların satış fiyatı 39,8350 …

Rekabet Kurumu’ndan iki firmaya rekor ceza!

Rekabet Kurumu, Türkiye’de yapı kimyasalları pazarında faaliyet gösteren bazı şirket ve birliklere yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin araştırıldığı …

Kasko ve trafik sigortasında sistem sil baştan: Yeni kurallar kapıda!

Kaza yapan araçlar için uygulanacak yeni kurallar 1 Temmuz 2025 itibarıyla yürürlüğe giriyor. Ağır ve tam hasar ayrımı artık eksper raporuna göre belirlenecek.

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Bakan Işıkhan’dan kamu çalışanlarıyla ilgili açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanlarının yaşadığı ve “çözülemez” denilen sorunları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çözüme kavuşturduklarını belirtti.

UAZ’dan 200 milyon dolarlık atılım

Rusya’nın köklü otomotiv üreticilerinden UAZ, Sollers Grubu çatısı altında 2027’ye kadar sürecek dev bir modernizasyon programına başladı. Yatırım tutarı 200 milyon doları geçerken, yeni üretim hatları, bileşen fabrikaları ve otomasyon sistemleriyle …