Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Kurala uymayan işverene 21 bin lira ceza

Gece çalışması ile gündüz çalışması arasında iş hukuku açısından önemli farklar vardır. Gece çalışma süresi, sektör, çalışma postası gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Ayrıca, gece çalıştırma ile ilgili hukuki düzenlemelere uyulmadığında, işverene para cezası uygulanmaktadır.

Gece çalışmasına özel olarak belirlenen kurallar arasında, gece çalışma saatlerinin 20.00 ile 06.00 arasını kapsadığı belirtilmiştir. Bu saatler içinde, işverenin bazı sektörlerde gece çalıştırması iş hukuku çerçevesine uygun olmayabilir. Türkiye Gazetesi’ndeki köşe yazısında gece ve gündüz çalışmasının farklarını değerlendiren SGK Başuzmanı İsa Karakaş, gece çalışmasının belirli özel durumları olduğunun altını çizdi. 

Gece çalışması, iş hukuku çerçevesinde genellikle turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmetleri gibi sektörlerde uygulanmaktadır. Çalışanın 7,5 saatten fazla çalıştırılmak istenmesi durumunda ise yazılı onay alınması gerekmektedir. Ancak diğer sektörlerde, onay alınsa dahi 7,5 saatten fazla çalıştırmak mümkün değildir.

Gece ve gündüz vardiyaları arasında dönüşüm yapılacaksa, iki haftalık nöbetleşme düzeni de uygulanabilir. Vardiya değişikliği yapılacak işçilere, kesintisiz en az 11 saat dinlenme süresi verilmelidir. Gece çalışmasının kanıtlanması için iş yerindeki kayıtlar, özellikle giriş-çıkış belgeleri ve iç yazışmalar delil olarak kabul edilmektedir.

BELİRLENEN YASAKLAR: 

18 yaşının doldurmamış kişiler çalışamaz.

Hamile kadınlar ve yeni doğum yapanlar 1 seneyi takiben gece vardiyasında çalışamaz. Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca gece çalıştırılmaz.

Gündüz vardiyasında çalışan bir işçi isteği dışında gece vardiyasına kaydırılırsa işçi iş sözleşmesini feshedebilir.

45 saatlik haftalık çalışma sınırı aşılmamış olsa da günde 7,5 saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Gece çalışmasını kurallarına aykırı davranan işverenlere ise işçi başına fiil sayısına göre 21 bin 213 lira para cezası kesilebilir.

Belirtilen cezaların yanı sıra gece 7,5 saatten fazla çalışması nedeniyle fazla çalışma ücreti ödenmeyen işçi başına 2025 yılı için 3.837,00 TL idari para cezası kesilmektedir. Bu cezalar sabit olmayıp her sene yeniden değerleme oranında artırılmaktadır.

Related Posts

Belediye Meclisi onayladı! Büyükşehir, ünlü oteldeki hisselerini satıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 38 yıldır ortak olduğu Hilton Otel’de hisselerini meclis kararıyla satışa çıkarıyor

Hatay’da Televizyon Dolandırıcılığı: 3 Tutuklama

Hatay’da televizyon dolandırıcılığına karışan 5 şüpheliden 3’ü tutuklandı, 492 TV ele geçirildi.

Türk Su Ürünleri İhracatında Rekor

Türk su ürünleri ihracatı, 2023’ün ilk yarısında yüzde 4 artarak 973 milyon dolara ulaştı.

Ardahan’da Şap Hastalığına Karşı Aşılama

Ardahan’da ekipler, SAT-1 tip şap hastalığını önlemek için büyükbaş hayvanları aşılıyor.

Kredi ve kredi kartı borcu olanlar dikkat! Yapılandırma fırsatı geldi: Taksitler ne kadar tutuyor?

Borcunu ödeyemeyenler için yeni yapılandırma fırsatı geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından borçlara 48 ay yapılandırma imkanı getirildi. Başvurular 3 ay içerisinde yapılabilecek. Peki başvuruda detaylar neler? 100 bin TL borcu olan bir kişi yapılandırma ile ne kadar ödeyecek? İşte detaylar… 

Borsa İstanbul’un piyasa değeri en yüksek şirketi “ASELSAN” oldu

Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek şirketler arasında zirve yarışı sürerken, ASELSAN yılın ilk yarısında piyasa değerini yüzde 108 artırarak ilk sırada yer aldı.