Silivri’de iyi kötü çirkin: Saraçhane tutukluları her şeyi anlattı

“`html

Ekrem İmamoğlu’nun Gözaltı Süreci ve Protestolar

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, gizli tanık ifadeleri doğrultusunda yürütülen soruşturmalar çerçevesinde, diplomasının iptali ile ilgili alınan kararın 1 gün sonrasında, 19 Mart’ta gerçekleştiren şafak operasyonu ile gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı adayı olarak halk oylamasında 15.5 milyon oy alan İmamoğlu, 23 Mart tarihinde nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak Silivri’deki Marmara Cezaevi’ne gönderildi. İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına karşı protesto düzenleyen vatandaşlar, 19 Mart’ta sokaklara dökülerek sivil direnişte bulundu; İBB Başkanlık binasının bulunduğu Saraçhane, bu dönem boyunca mitinglerin merkezi haline geldi.

Yüz binlerce kişi, 1 hafta boyunca her gün Saraçhane’de toplanırken, polis ekiplerinin sert müdahale görüntüleri dikkat çekti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Nisan’da yaptığı açıklamada, 20 ayrı soruşturma kapsamında 819 kişi hakkında kamu davası açıldığını ve bu kişilerden 278’inin tutuklu olduğunu belirtti.

Saraçhane'ye ait bir görsel

SARAÇHANE’DEN TAHLİYE HABERLERİ

İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolar sırasında tutuklanan toplam 102 kişi, İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı.

CHP Parti Meclisi’ne seçilen Berkay Gezgin gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu tutuklular, Silivri’deki Marmara Ceza İnfaz Kurumu’ndan tahliye edildi. Tahliyenin ardından BBC Türkçe’ye konuşan tutuklular, gözaltı sürecinden cezaevindeki koşullara kadar yaşadıklarını detaylı bir şekilde anlattı.

Tutuklular hakkında bilgiler

BBC Türkçe’nin haberine göre; tutuklu olan bazı kişiler, kötü muameleye maruz kaldıklarını, bazıları ise adli mahkumlarla aynı koğuşta kalmalarına rağmen, kendilerine yardımcı olduklarını belirtti.

SİLİVRİ’DE YASAKLAR VE ŞİDDET İDDİALARI

Silivri Marmara Ceza İnfaz Kurumu girişinde büyük bir kalabalığın toplandığı; kasvetli, soğuk ve yağmurlu havada, geri dönüşü sabırsızlıkla bekleyen aileler dikkat çekti. Gözaltında darp edildiğini belirten bir tutuklu, cezaevinde geçirdiği süre hakkında ciddi endişeleri olduğunu ifade etti.

Silivri Cezaevi görüntüsü

Başka bir tutuklu, hapishane içerisinde “sözlü tacize” uğradığını belirterek, durumu yetkililere ilettiğini söyledi. Avukatlar, adli mahkumlarla aynı koğuşta kalan tutukluların çeşitli psikolojik ve fiziksel şiddet vakalarına maruz kaldığına dair bilgileri paylaştı. Adalet Bakanlığı, 8 Nisan’da yaptığı açıklamada, tutuklu ve adli hükümlülerin aynı koğuşta kalmasına dikkat ettiklerini ifade etti.

“İNSANLAR YATAĞINI BİZE BIRAKTI”

10 Nisan’da serbest bırakılan Ekin Baran Yalnız, Saraçhane’de gözaltına alındıktan sonra adli mahkumlarla aynı koğuşta kaldığını anlattı. Yalnız, bu süreçte kendilerine yardımcı olan adli mahkumlar sayesinde oldukça rahat geçirdiklerini belirtmişti.

“Mutluyum, zaten neden içerdeyim ki?” diyen Yalnız, protestocuların serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

‘GÖZALTI SÜRECİNDE ŞİDDETE MARUZ KALDIM’

İsmini açıklamayan bir tutuklu, gözaltına alındığı günden sonra çeşitli zorluklarla karşılaştığını ve cezaevine alınmadan önce bir merkezde tutulduğunu ifade etti. Olayların örgütlü bir şekilde yürütüldüğünü, kendilerine kötü davranmanın hafif olduğunu belirtti.

“KAMUOYUNDAN KORKTULAR”

Serbest bırakılan Ozan Gültekin, gözaltındayken dışarıdaki kamuoyu baskısının kendilerini koruduğunu ifade etti. Gültekin, “Dışarıdan gelen destek, içeride çok büyük bir etkiye sahipti” diyerek umut dolu mesajlar verdi.

‘CEZAEVİNDE KÖTÜ MUAMELE GÖRDÜM’

Bir başka tutuklu, 18 gün boyunca yaşadığı zorlukları anlatarak, cezaevinde hem fiziksel hem de psikolojik kötü muamele gördüğünü aktardı. Cezaevinde tedavi sürecinin çok zor geçtiğini ve gerektiği gibi hizmet alamadıklarını belirtti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise, 1 Nisan’da kötü muamele iddialarını reddederek, tutukluların tüm haklarının yasal çerçevede korunduğunu duyurdu.

‘SİLİVRİ İŞİN EN İYİ KISMIYDI’

Vatan Caddesi’nde tutulduğu süre boyunca ciddî sıkıntılar yaşadığını belirten bir tutuklu, “Silivri işin en iyi kısmıydı” ifadesini kullanarak, sürecin kendisi için nasıl bir deneyim olduğunu aktardı.

18 NİSAN’DA İLK DURUŞMALARI YAPILACAK

İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi, tahliye için gerekçe olarak, sanıkların çoğunun öğrenci olması, öğrenim hayatlarının devam etmesi ve hastalık gibi hususları gösterdi. Dava hakkında itiraz haklarının olduğunu belirtti.

Ancak 18 Nisan’da duruşmaları yapılacak olan birçok öğrenci, hala Silivri Cezaevi‘nde tutuklu bulunuyor.

“`

Related Posts

11. Nükleer Santraller Zirvesi: ‘Akkuyu NGS’deki 4 reaktör devreye alınacak’ 


Sputnik Türkiye’nin bu sene de medya partnerliğini yaptığı 11. Nükleer Santraller Zirvesi 1-2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bölgenin en önemli ve büyük nükleer etkinliği olan zirvede, Rusya ile iş birliğinde Akkuyu NGS ile başlayan ‘Türkiye’nin nükleer güç olma’ yolculuğu ve sonraki adımlar da ele alınıyor. 


Tahran’dan kritik uyarı: İsrail’in silahlandırılması, İran’a saldırı hazırlığı anlamına geliyor olabilir

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Vahid Ahmedi, başta ABD olmak üzere bazı Batılı ülkelerin İsrail’e askeri teçhizat sevkiyatını artırdığına dikkat çekti. Ahmedi, İsrail’in silahlandırılmasının İran’a yeni bir saldırı hazırlığı anlamına gelebileceğini belirtti.

Ünlü içecek acilen raflardan kaldırılıyor: Kutularında patlama riski ortaya çıktı

ABD’de ünlü bir içecek markası, aşırı basınç nedeniyle patlama riski taşıyan on binlerce kutu ürünü piyasadan çekme kararı aldı. Raflardan acilen kaldırılan kokteyl, tüm ülkede satılmıştı…

Atatürk’ün ismi stadyumdan kaldırılmıştı: Eskişehirlilerden AKP’nin o kararına karşı eylem!

Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Eğitim İş Eskişehir Şubeleri tarafından, Eskişehir Atatürk Stadyumu’nun adının Fethi Heper Stadyumu olarak değiştirilip tescillenmesine tepki amacıyla Eskişehir’de Ulus Anıtı önünde basın açıklaması yapıldı.

SÖZCÜ Konya’da çiftçilerle görüştü! Hububatta ‘hasat değil, zarar’ dönemi! Rekoltede büyük kayıp

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda bu buğday ve arpa hasadı başladı. Ancak, bin bir umutla tarlasını eken çiftçi don ve kuraklık nedeniyle son yılların en zorlu hasat dönemini yaşıyor. SÖZCÜ mikrofonlarına konuşan üretici, “Çiftçinin hali harap. Bırakın emeğimizi, maliyetimiz dahi çıkmadı. Bu yıl biçer döver parası bile çıkmaz. Seneye tarlasını ekmeyi düşünmeyen birçok çiftçi arkadaşımız var. Bu yıl alım fiyatları da düşük. Yetkililer destek vermeli” dedi.

Aydın’da maki yangını

Aydın’ın Didim ilçesinde makilikte yangı çıktı. Alevlere havadan ve karadan müdahale ediliyor.