S&P Global Ratings: Bankaların performansı TCMB’ye bağlı

Bankaların Performansı TCMB Kararlarına Bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) alacağı kararlara bağlı olarak bankaların performansının belirlendiğini belirtti.

Ozyavuz, ForInvest Smart Content’ten Onur Kuzu’nun sorularını yanıtlarken, TCMB’nin faiz politikalarının önemli olduğunu vurguladı. Ana senaryolarında, TCMB’nin gösterge faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tutmayı ve yaz aylarından itibaren kademeli faiz indirimleri yapmayı planladıklarını açıkladı. Bu varsayım, kurun istikrar kazanması, rezervlerin artması ve aylık enflasyonun kabul edilebilir seviyede seyretmesine bağlı olarak şekillendi.

‘Faiz Artışı Beklemiyoruz’

Ozyavuz, “Faiz artışı beklemiyoruz” diyerek, bu adımın yalnızca mali istikrar ya da dezenflasyon riskleri ortaya çıktığında gündeme gelebileceğini belirtti. Ayrıca, 2025’e kadar varlık kalitesinde bozulma beklentisi olduğunu ancak faiz artışlarının bu durumu erteleyebileceğini dile getirdi.

Faiz indiriminin ise şu anda uzak bir ihtimal olduğunu belirten Ozyavuz, daha sıkı finansman koşulları ve artan fonlama maliyetlerinin marjlarda baskı yaratacağını söyledi. İyileşmenin ise yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde belirginleşmesini öngördüklerini belirtti.

Bankaların Performansı TCMB’ye Bağlı

Bankaların performansının büyük ölçüde TCMB’nin gelecekteki adımlarına bağlı olduğunu vurgulayan Ozyavuz, erken bir faiz indirim döngüsünün kârlılığı hızlandırabileceğini ancak yeni faiz artırımları veya sıkılaştırma adımlarının kârlılıktaki toparlanmayı erteleyebileceğini belirtti.

Türk bankalarının genel olarak iyi yönetildiğini belirten Ozyavuz, sektörün piyasa güvenine aşırı derecede hassas olduğunu ve ekonomik zorlukların ve yüksek volatilitenin bankacılık sektörünü olumsuz etkilediğini açıkladı. Bankaların kısa vadeli dış finansmana olan yüksek bağımlılığının, yatırımcı güvenindeki değişimlere karşı sektörü kırılgan hale getirdiğini belirtti.

Related Posts

Çin’in üç büyük havayolu şirketinden zarar bilançosu

Çin’in devlete ait üç büyük havayolu şirketinin ilk çeyrek zararları, geçen yılın aynı çeyreğine göre derinleşti.

Yem sanayicilerinden mısırda yeni tarife kontenjanı talebi

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Acilen mısırda yeniden bir tarife kontenjanı açılmasına ve mümkünse gümrüksüz getirilmesi için bir plan yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.” dedi.

Tarıma yön verecek üç bin strateji

Tarım ve orman sektörünün gelecek 10 yıllarına yön verecek 4. Tarım Orman Şûrası dün başladı. 30 Nisan’da sona erecek şurada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde açıklanacak.

İşte doların kaderinin belli olacağı gün

Uzmanlar, bu hafta açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin doların yönünde belirleyici olacağını belirtiyor. Fed’in faiz politikası üzerinde etkili olabilecek veriler, piyasaların faiz indirimi beklentilerini yeniden şekillendirebilir.

Hava aracı ve parçalarının sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Hava aracı ve ilgili ürün, parça ve cihazın uçuşa elverişlilik ve çevresel sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir