Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 ‘Veri Bilimci’ yetiştirilecek

‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda’ (NEET), 15-24 yaş aralığındaki işsiz ve eğitimde aktif olmayan gençleri tanımlıyor. Fakat son yıllarda gençlerin daha uzun süre eğitim almaları ve yaşam sürelerinin uzaması gibi sebeplerle yaş tanımı 15-29 olacak şekilde genişledi. Bu kapsamda olan gençlere destek vermek üzere TÜRKONFED tarafından, “Veriyle Gelecek” projesi hayata geçiyor. İstanbul’da düzenlenen proje tanıtım toplantısında, 15-29 yaş aralığındaki 100 gence ‘Veri Bilimcisi’ eğitimleri verilerek iş hayatına kazandırılmalarının hedeflendiği belirtildi.

İŞSİZLİKTE ÜNİVERSİTE MEZUNLARI İKİNCİ
‘Veriyle Gelecek’ Proje Koordinatörü Burcu Toppare, NEET oranının toplam genç nüfus içindeki hem istihdam hem de eğitimde olmayan gençleri ifade ettiğini dile getirdi. Buna göre Türkiye’de NEET oranının yüzde 27.9, OECD ortalamasının ise yüzde 12.6 olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Türkiye’de NEET eğitim düzeyine bakıldığında birinci sırada okur yazar olmayanlar gelirken ikinci sırada şaşırtıcı bir şekilde üniversite mezunları, üçüncü sırada ise meslek ya da teknik lise mezunları yer alıyor. Ayrıca bu yıl mart ayında yayınlanan iş gücü istatistiklerine göre, Türkiye’de işsizlik oranı 15-29 yaş arasında erkeklerde yüzde 15.2 olurken, kadınlarda yüzde 28.9 olarak gerçekleşti. Burada kadınların erkeklere oranla işsizlik oranının daha fazla olduğunu görüyoruz. Biz bu projeyle gençlere veri bilimi eğitimi vererek ve onları beceri eğitimleriyle destekleyerek istihdam edilebilirliklerini sağlamak istiyoruz.”

İŞ BAŞI EĞİTİMLERİNE KATILACAKLAR
Proje kapsamında eğitimler fiziksel ve online olarak gerçekleştirilecek. Programa 120 saat boyunca 100 genç katılacak. Bu programla gençlerin, mesleğin görev tanımında yer alan yetenekleri geliştirilecek. Eğitim sonundaki sınavdan en yüksek 20 puana sahip 20 genç startuplarda işbaşı eğitimlerine katılacak.

DİJİTAL KARİYER FUARI DÜZENLENECEK
Ayrıca İŞKUR İş ve Meslek Danışmanlarının desteğiyle kariyer koçları tarafından dört ay boyunca programa katılan 60 kişi için ‘Kişisel Aksiyon Planı’ hazırlanacak. Gençler aksiyon planlarına göre iş görüşmelerine, seminerlere, istihdam fuarlarına, kariyer günlerine katılacaklar. Proje kapsamında bir de dijital kariyer fuarı düzenlenecek, 60 genç bu fuarda startup kurucuları ve üst düzey yöneticilerle buluşacak.

ÇAĞDAŞ BİR EĞİTİM ANLAYIŞI TASARLANMALI
Projenin açılış konuşmasını yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feyyaz Ünal, 2024 yılı için Türkiye’de gençlerin hem ekonomiye hem de yaşama katılımlarının arzu edilen seviyede olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Ülkemizin gerek genç işsizlik gerekse de beyin göçünde geldiği nokta, gençliğin enerjisini dönüştürmesinin önündeki en önemli engelleri oluşturuyor. NEET’in kronik bir soruna dönüşmesini engellemek için çağdaş bir eğitim anlayışının tasarlanması gerekiyor. Yaratıcı fikirlerin, girişimci ruh ve yenilikçiliğin ancak eleştirel düşüncenin hayata geçtiği toplumlarda ortaya çıkacağına inanıyoruz. Bunun için de ezberci değil, özgürlükçü ve yenilikçi bir eğitim sistemi reformuna ihtiyacımız var.”

VERİ BİLİMCİ NEDİR?
Veri bilimci, bulunduğu ortama dair mevcut durumu tanımlayan ve gelecekle ilgili tahminleri yazılım kullanarak yapabilen kişi olarak tanımlanıyor. Veri bilimciler, farklı araçlar kullanarak ellerindeki veriyi betimliyor, yapılan çalışmalar hakkında çıkarımlar yapıyor. Veri bilimciler finansal hizmetler, sağlık ve tıp, perakende ve e-ticaret, enerji ve çevre, eğitim, sosyal medya ve dijital pazarlama gibi birçok alanda çalışabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir